Test: Internet uit het stopcontact

Test: Internet uit het stopcontact

FritzPowerline-closeupDe meerderheid van de huishoudens gebruikt binnenshuis internet via een wifi-netwerk. Dat is handig, maar het leidt soms ook tot snelheidsproblemen. Internet uit het stopcontact kan hiervoor een oplossing zijn.

De Duitse fabrikant AVM heeft hiervoor de Fritz! Powerline 530E ontwikkeld. Dit is een set van twee stekkers die het draadloze internetsignaal in huis via het stopcontact verbeteren.

Het aansluiten is een eitje. Je hebt twee stekkerdozen, ongeveer ter grootte van een tijdschakelaar of adapter, plus twee netwerkkabels. Een exemplaar verbind je met je router of modem en de ander plaats je in de ruimte waar je wilt werken; in onze test op de tweede verdieping in huis.

Bij de eerste test, zonder stekker en dus met enkel het wifi-signaal, was er op de tweede verdieping van de beschikbare 60 Mbps nog circa 10 Mbps over. Met de Fritz-stekker liep dit direct al op tot 28 Mbps. En later werd er zelfs bijna 47 Mbps gemeten. Dat is ongeveer de snelheid die ik met wifi vlak naast het modem zou bereiken.

FritzPowerline-unpackedEen gelijktijdige test op zolder van twee computers naast elkaar, waarvan eentje is aangesloten op de Fritz-stekker, levert duidelijke verschillen op. Niet zozeer in de upload want die is voor beide machines gelijk. De downloadsnelheid loopt op de laptop zonder versterking op tot bijna 16 Mbps, terwijl die met internet uit de stekker komt tot 41 Mbps.

Daarbij is dit apparaat extra zuinig gemaakt zodat het in de standby-stand minder dan 0.5 Watt verbruikt. Een goede prestatie van AVM om zo’n snelheidsverbetering via zo’n eenvoudige oplossing mogelijk te maken. De prijs van de Powerline 530E is echter wel een stuk hoger dan een aantal soortgelijke producten van concurrenten.

Winkelprijs ca. 90 euro

Geef een reactie