KPN wil keurmerk voor Bring Your Own Device

KPN wil keurmerk voor Bring Your Own Device

KPN-maatschappelijk-verslagKPN onderzoekt de mogelijkheid om een keurmerk voor Bring Your Own Device te introduceren. Het keurmerk moet medewerkers bij KPN en consumenten de zekerheid bieden dat ze een zelfgekozen toestel veilig en probleemloos kunnen gebruiken als een werkgever voor BYOD heeft gekozen.

KPN wil op die manier medewerkers en klanten stimuleren om applicaties en databases van hun werk thuis te gebruiken, en op hun werk gebruik te maken van een eigen desktop of laptop, tablet of smartphone. Dat staat in het Maatschappelijk verslag van KPN over 2012.

In het verslag geeft KPN bovendien een aardig inzicht over hoe klanten de relatie met hun telecombedrijf ervaren. “Opvallend is dat respondenten niet zozeer een oordeel hebben over netwerken, maar eerder over providers”, schrijft KPN in het verslag. De service van een provider wordt belangrijker gevonden dan het netwerk. “Als klanten gevraagd wordt naar hun ervaringen, worden doorgaans zaken genoemd die te maken hebben met kwaliteit, prijs en de snelheid van de diensten.”

Klantperceptie
KPN heeft in dat opzicht iets ingeleverd bij de zakelijke klanten. De klanttevredenheid, uitgedrukt in NPS (Netto Promotor Score), is in 2012 afgenomen onder zakelijke klanten. “Klanten vinden dat ze bij KPN minder waar voor hun geld krijgen en dat de voordelen van KPN ten opzichte van concurrenten afnemen.” Het verschil tussen KPN en de concurrentie wordt kleiner, zo stelt het Haagse telecombedrijf vast.

KPN wijt het negatievere imago onder meer aan (media-aandacht rondom) tariefswijzigingen, de versnelde reorganisatie en een gebrek aan vertrouwen en de financiële stabiliteit van KPN. Naar het einde van het jaar zou de klantperceptie positiever zijn geworden.

KPN-2012-dataverkeerZuiniger
Overigens vermeldt KPN ook het nodige over het streven om zelf energiezuiniger te werken. En dat is een behoorlijke uitdaging, volgens KPN. “Terwijl de groei van dataverkeer het energieverbruik bij telecombedrijven opstuwt, is het de kunst om het totale energieverbruik en de CO2-uitstoot toch te verminderen.”

Naar eigen zeggen is het KPN gelukt om de doelstellingen voor zuinigere datacenters te halen. KPN wilde dat haar datacenters in 2012 28 procent zuiniger zouden zijn dan in 2005. Volgens het verslag zijn de datacenters 30,4 procent zuiniger geweest dan in 2005. In 2020 moeten de datacenters van KPN 38 procent minder energie verstoken dan in 2005.

De energiereductie is onder meer bereikt door het verbruik van de UPS terugbrengen en door de scheiding van koude en warme lucht. “In bijna alle datacenters zijn inmiddels ‘warme’ en ‘koude gangen’ gecreëerd waardoor deze twee luchtstromen niet kunnen mengen. Hierdoor is een hogere zaaltemperatuur mogelijk zonder dat dit risico’s oplevert voor de IT-apparatuur van klanten. Ook bij een hogere buitentemperatuur kunnen we zo blijven gebruikmaken van vrije luchtkoeling: koeling met behulp van de buitenlucht.”

Uiterlijk in 2020 wil KPN klimaatneutraal opereren door zoveel mogelijk energie te besparen en alleen groene stroom van eigen bodem te gebruiken. “We liggen goed op schema met de realisatie van onze langetermijndoelen en alle doelen voor 2012 zijn behaald.”

Geef een reactie