ICT-Office: Nederlandse economie profiteert van innovatieve ict-sector

ICT-Office: Nederlandse economie profiteert van innovatieve ict-sector

grafiek-lijnenDe telecomsector heeft de afgelopen jaren voor ongeveer 25 procent bijgedragen aan de groei van het Bruto Binnenlands Product (BBP) in Nederland. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Dialogic in opdracht van ICT-Office.

Vooral de hoogwaardige en innovatieve infrastructuur in ons land blijkt de aanjager van innovatie en concurrentie in de hele Nederlandse economie te zijn. De investeringen in telecom zijn in Nederland opgelopen tot gemiddeld 2,4 miljard euro per jaar.

Van de 25 procent die de telecomsector aan de economie heeft bijgedragen, bestaat een vijfde deel (5 procentpunt) uit de groei van de investeringen die de telecomsector doet. Veruit het grootste deel (ongeveer vier vijfde deel) kan verklaard worden door het slimmer inzetten en combineren van de telecominvesteringen, constateren de onderzoekers.

De omzet van de telecomsector is in de periode 2005-2010 met 4,5 procent gestegen, tot bijna 18 miljard euro in 2010. Deze stijging is veroorzaakt door een sterke groei in de jaren 2005-2007. Voor de jaren erna is een (kleine) krimp waarneembaar, stelt Dialogic in het onderzoek (pdf).

De toename van de telecominvesteringen houden verband met het toegenomen gebruik van telecomdiensten, zoals mobiele telefonie en vast en mobiel internet. “Naast een stijging in het aantal abonnementen, is er ook een sterke stijging van het gebruik. Het volume van het overbrengen van informatie (in bits) is het afgelopen decennium explosief toegenomen”, aldus Dialogic. “In een recente kwantitatieve studie van Dialogic en TNO worden historische groeicijfers gepresenteerd van meer dan 100 procent per jaar.”

Keuzevrijheid
Door de sterke toename van het gebruik van met name mobiele telecomdiensten is de keuzevrijheid van consumenten toegenomen. Nederlanders zijn volgens de onderzoekers nu vrijwel de gehele dag online, via mobiel internet op het werk of thuis. De toename van de keuzevrijheid leidt volgens de onderzoekers tot een toename van de welvaart.

En hoewel deze ontwikkeling hand in hand gaat met de opkomst van de 24-uurs economie, kleven er toch ook nadelen aan. Zo wordt het leven ervaren als jachtiger en is er een impliciete sociale druk om voortdurend online te zijn.

Toekomst
Tijdens de komende jaren zullen nog veel nieuwe producten en diensten ontwikkeld worden  die gebruikmaken van de telecominfrastructuur en die veel impact zullen hebben op het welzijn van mensen, denken de onderzoekers. Gedacht wordt dan aan thema’s als smart living (bijvoorbeeld IP-camerabeveiliging) en e-health (bijv. zorg op afstand  en automatische bots-signaleringsystemen in auto’s).

Bekijk hier ook een document met highlights uit het onderzoek.

 

 

Eén gedachte over “ICT-Office: Nederlandse economie profiteert van innovatieve ict-sector

Geef een reactie