Symantec: hoeveelheid spam in jaren niet zo laag

Symantec: hoeveelheid spam in jaren niet zo laag

De hoeveelheid spam is vorig jaar flink afgenomen. Nog maar driekwart van alle mailverkeer is spam. Daarmee heeft de hoeveelheid spam het laagste punt sinds 2006 bereikt.

Dat stelt beveiligingsbedrijf Symantec in het onlangs verschenen Internet Security Threat Report van 2011. (pdf) De hoeveelheid spam is gedaald van 88,5 procent in 2010 tot 75,1 procent in 2011, zo heeft het bedrijf berekend.

Volgens Symantec is de sterke daling na 2010 te danken aan het neerhalen van de botnet Rustock. Dit netwerk van geïnfecteerde computers,  dat in maart 2011 werd ontmanteld, zou het grootste netwerk zijn geweest om spam te versturen. Geschat wordt dat het netwerk bestond uit 1,6 miljoen geïnfecteerde pc’s.

Dat de hoeveelheid spam is gedaald, was geen verrassing maar een bevestiging van wat eerder al was geconstateerd. Concurrenten van Symantec meldden eerder al over een sterke teruggang in de activiteit van spammers. Kaspersky Labs bijvoorbeeld houdt het er op dat 80 procent van de e-mails vorig spam was. Ook Kaspersky geeft als verklaring voor de daling het oprollen van het Rustock-botnet.

Url-verkorters
Maar er is meer aan de hand. Volgens Symantec hebben spammers hun tactieken gewijzigd en richten ze zich steeds meer op sociale netwerken, url-verkorters en andere technologieën, zoals bijvoorbeeld QR-codes, om te voorkomen dat hun boodschap wordt geblokkeerd. Url-verkorters worden vooral gebruikt omdat de doelbestemming niet zichtbaar is. Zo proberen spammers sinds mei 2011 regelmatig via verschillende url-verkorters te linken naar dezelfde website.

Ook is het misbruik via phishingmailtjes toegenomen in 2011, aldus Symantec. Vorig jaar was 1 op 298 mailtjes afkomstig van een phishingcrimineel. In 2010 was dit nog op de 442 mailtjes.

Geef een reactie