Eigen internetextensie kan Amsterdam bijna 3 ton kosten

Eigen internetextensie kan Amsterdam bijna 3 ton kosten

Bij het eventueel mislukken van het toplevel domein .amsterdam is de hoofdstad maximaal 270.000 euro kwijt. Dat blijkt uit een brief die de Amsterdamse wethouder Lodewijk Assher heeft aan de raad heeft geschreven.

De gemeenteraad van Amsterdam is vorige maand al akkoord gegaan met de officiële aanvraag van het toplevel domein (TLD) .amsterdam. De inschrijving voor nieuwe generieke TLD’s bij de ICANN sloot gisteren.

De nieuwe internetextensie is  volgens een externe toetsingscommissie een extra promotie-tool voor de stad Amsterdam. In de brief staat dat Amstersam akkoord is gegaan omdat het financieel risico voor een groot deel bij een externe partij komt te liggen.

Wie die partij is, wil de gemeente niet  kwijt, maar volgens het Parool zou het gaan om een bedrijf waar internetinvesteerder Paul Molenaar, mede-eigenaar van de Haarlemse uitgeverij HUB, bij betrokken is.

Volgens Asscher hoeft de stad op die manier geen complexe organisatie op te zetten, of gemeente vreemde activiteiten als het beheren van domeinen op zich te nemen.

Investering
Volgens de afspraken (pdf) verstrekt de gemeente Amsterdam een eenmalige bankgarantie van 50.000-70.000 euro aan de betrokken partij en ontvangt voor ieder geregistreerd domein een nader te bepalen bedrag aan royalties. Daarnaast verplicht Amsterdam zich tot een verdere marketinginspanning van 40.000 euro per jaar over maximaal vijf jaar.

Bij een eventueel mislukken van de TLD is de gemeente de bankgarantie van maximaal 70.000 euro en de marketinginspanning van maximaal 200.000 euro kwijt.

Alternatief voor TLD
De brief van Asscher is nu onder de aandacht gekomen omdat het bedrijf UnifiedRoot heeft gemeld dat het Amsterdam een goedkoper alternatief voor een eigen TLD heeft afgeslagen.

UnifiedRoot bood aan om voor Amsterdam een eigen TLD te registreren. Dit zou het bedrijf overigens niet bij de ICANN doen, maar met behulp van een eigen DNS-systeem dat gekoppeld kan worden met het door de ICANN gecontroleerde DNS-deel. Het bedrijf beweert dat de gemeente met deze oplossing veel geld had kunnen besparen.

Geef een reactie