Italië wil snel afrekenen met schadelijke webcontent

Italië wil snel afrekenen met schadelijke webcontent

De kans is groot dat Italië een bijzondere vorm van internetcensuur gaat invoeren. Het Italiaanse parlement staat namelijk op het punt om een omstreden wet  over het aftappen van telefoons aan te nemen.

Het voorstel tot wijziging van de bestaande ‘aftapwet’ bevat een paragraaf waarin staat dat teksten die op websites worden geplaatst en die schadelijk voor iemand zijn of waarover iemand heeft geklaagd binnen 48 uur (en zonder commentaar) dienen te worden gecorrigeerd of verwijderd. Dit moet kunnen zonder dat de schadelijkheid ervan wordt getoetst door een onafhankelijke rechter. Alleen het oordeel van de benadeelde persoon volstaat al.

Op basis van dit wetsvoorstel kan iedereen die zich gekwetst voelt door de inhoud van een blog, een internetkrant en waarschijnlijk ook die van Wikipedia, een beroep doen op het recht – ongeacht de juistheid van de informatie die hij kwetsend acht – en een verzoek indienen tot opname van een ‘correctie’ die die inhoud tegenspreekt en weerlegt, ongeacht de bronnen.

Wikipedia
Vooral internetencyclopedie Wikipedia vreest voor haar voortbestaan in Italië en waarschuwt dat er mogelijk binnenkort pagina’s op zwart zullen gaan. Wikipedia leeft bij de gratie dat elke gebruiker de tekst kan aanpassen, ook als er feiten in de tekst staan die niet direct in het belang zijn van de betrokkenen.

Berlusconi
Volgens het Franse persbureau AFP is de wet eigenlijk bedoeld om te voorkomen dat details van getapte telefoongesprekken in de media worden geopenbaard. Ieder die die inhoud wel openbaart, riskeert een boete. Toch lijkt het wetsvoorstel  het te gaan halen in de Italiaanse regering van premier Berlusconi. Het voorstel wordt woensdag 12 oktober in het Italiaanse parlement behandeld.

De wet komt voor Berlusconi persoonlijk wellicht op een goed moment. De premier is op dit moment verwikkeld in meerdere rechtszaken rondom zijn affaires met een 17-jarige Marokkaanse nachtcluddanseres.

 

Geef een reactie