Hoe sla je bestanden op bij Dropbox?

Hoe sla je bestanden op bij Dropbox?

De kans is niet zo groot, maar als het gebeurt is het vervelend: je pc crasht en je kunt niet meer bij je bestanden. Om te voorkomen dat je belangrijke bestanden verliest met computerproblemen, kan je deze documenten veilig en anoniem op internet opslaan. Hiervoor zijn verschillende diensten zoals Dropbox, Wuala en OpenDrive.

Dropbox is waarschijnlijk de meest gebruikte dienst die gratis opslagruimte aanbiedt. Wie zijn bestanden opslaat bij Dropbox, verplaatst deze naar één van de servers van Dropbox in de Verenigde Staten. Het voordeel hiervan is dat je altijd bij je bestanden kunt, zolang je achter een pc of smartphone met internetverbinding zit en zolang Dropbox zelf bereikbaar is.

Bij Dropbox krijgen gebruikers met een gratis account 2 GB aan opslagruimte. Dat is niet veel voor als je foto’s wilt opslaan, maar zeker als je Office-bestanden wilt opslaan, kan je hier heel wat documenten kwijt.

Allereerst dienen gebruikers een account aan te maken. Na de registratie wordt de gebruiker verzocht om de software van Dropbox te installeren. Deze software maakt het mogelijk om bestanden in Verkenner naar de Dropbox-map te kopiëren of in de map op te slaan, net zoals je dat bij andere mappen en schijven gewend bent.

In het Dropbox-mapje zit een submap met de naam Publiek. Bestanden die daarin worden opgeslagen, kunnen met anderen gedeeld worden. Wie een andere map aanmaakt in de map Dropbox, houdt de bestanden privé.

Handig van Dropbox is ook dat je het op meerdere pc’s kunt installeren en dat Dropbox ervoor zorgt dat de bestanden in een bepaalde map (bijvoorbeeld Mijn Documenten) automatisch synchroniseert. Wie op zijn laptop een Word-bestand wijzigt, kan vanaf een andere pc ook dat gewijzigde bestand gebruiken. Dropbox zorgt ervoor dat je bestanden altijd veilig worden gebackupt en dat je altijd met de laatste versie van een document werkt.

Welke mappen en bestanden je synchroniseert met Dropbox, kan je bij installatie van de software zelf bepalen. De map Mijn documenten is een goede optie, tenzij hier vele gigabytes aan foto’s in zitten.

Wie aan 2 GB niet genoeg heeft kan tegen betaling meer opslagruimte bij Dropbox krijgen. Al is dat niet bijzonder voordelig. Wellicht is dat de Live Skydrive van Microsoft een goede oplossing. Daar wordt maar liefst 25 GB aan opslag geboden. Alleen synchroniseert deze dienst niet automatisch je bestanden en werkt het niet zo gemakkelijk in Verkenner.

Links:
Wuala.com
OpenDrive.com
Windows Live Skydrive


 

 

Geef een reactie