Online opslagdiensten roepen veel vragen op

Online opslagdiensten roepen veel vragen op

Er mankeert nogal wat aan de aanbieders van online opslagruimte. Niet zozeer functioneel, maar vooral in de informatievoorziening blijven de diensten in gebreke. Dat constateert de Belgische consumentenorganisatie Test-aankoop.

Test-aankoop heeft acht diensten voor online opslag onder de loep gelegd. Daarbij is vooral de nadruk gelegd op de gratis basisversies met opslagruimte tussen de 1 en 5 GB. “Maar de prijs is niet het enige criterium waar je op moet letten bij het backuppen van bestanden”, schrijft de organisatie.

“De veiligheid van uw gegevens blijft heel wat vragen oproepen. Waar staan uw gegevens? Hebben anderen toegang tot uw bestanden? Wat als de aanbieder ermee ophoudt? Op dergelijke vragen is er vooralsnog geen antwoord.”

Volgens de organisatie worden er heel wat data en persoonlijke gegevens beheerd via een server in een ander land, door verschillende personen en privébedrijven, dikwijls zonder dat ze rechtstreeks te maken hebben met de gebruiker.

Beste koop
Volgens Test-aankoop geniet Dropbox de voorkeur voor kleine gebruikers omdat de dienst gemakkelijk en betrouwbaar is. Wel ontbreekt de ondersteuning van de Nederlandse taal.

Wie behoefte heeft aan meer opslagruimte kan volgens Test-aankoop beter zijn bestanden onderbrengen bij OpenDrive. Die dienst is in het Nederlands beschikbaar en biedt opslagruimte tot 1 TB (betaald).

Grote prijsverschillen
Overigens merken de Vlamingen op dat de prijzen die worden gerekend voor online opslag sterk uiteen lopen. Zo kost het afnemen van 100 GB opslagruimte bij OpenDrive 35 euro per jaar. Bij Filemanager 5.0 koste die hoeveelheid maar liefst 500 euro per jaar.

Geef een reactie