Zoekmachine laat gebruikers via proxy surfen

Zoekmachine laat gebruikers via proxy surfen

Ixquick, de internationale zoekmachine van Nederlandse makelij, heeft een proxy-functie toegevoegd waardoor gebruikers anoniem naar websites kunnen surfen. De proxy-functie is niet veel trager dan bij normaal gebruik.

De Ixquick-proxy is een gratis dienst die werkt via de Ixquick zoekmachine. Als gebruikers een zoekopdracht uitvoeren, vinden zij onder ieder resultaat de optie ‘proxy’ waarop men kan klikken. Als deze optie wordt geselecteerd, fungeert Ixquick als tussenpersoon die de pagina ophaalt en weergeeft in een apart proxy-venster. In dat geval surft de gebruiker via de proxy via het ip-nummer 213.144.235.197 van de zoekmachine.

In een video toont Ixquick gebruikers dat de proxy het mogelijk maakt om veilig en anoniem websites te bezoeken, zonder dat er enige persoonlijke informatie uitgewisseld wordt met de website die men bekijkt. Ook kunnen websites die bezocht worden geen cookies op de computer van de bezoeker plaatsen.

De introductie van de proxy-functie is niet toevallig op donderdag 28 januari gedaan. “Er is speciaal voor vandaag gekozen in verband met ‘Data Privacy Day’. Mensen zijn meer dan ooit bezorgd over het online opslaan van hun persoonlijke informatie”, zegt Ixquick-directeur Robert Beens. “De vandaag gelanceerde proxy is een volstrekt logische aanvulling op de service die wij onze gebruikers al bieden. Mensen willen niet alleen 100 procent privacy bij het zoeken naar informatie. Ze willen die informatie vervolgens ook anoniem kunen bekijken.”

Ixquick kwam al eerder in het nieuws als zoekmachine die geen ip-adressen van zijn gebruikers en geen gebruikersprofielen van zoekopdrachten opslaat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google. Nu is daar dus een anonieme surffunctie aan toegevoegd. In juli kreeg de zoekmachine van de Europees toezichthouder voor gegevensbescherming het eerste Europese Privacy Certificaat uitgereikt.

Geef een reactie