Beursjaar 2009 goed voor techbedrijven

Beursjaar 2009 goed voor techbedrijven

Van een recessie op de Amerikaanse beurs lijkt vorig jaar nauwelijks sprake te zijn geweest. Tien grote techfondsen die genoteerd zijn aan de technologiebeurs Nasdaq hebben de waarde van hun aandelen flink zien toenemen.

Zonder uitzondering is de koers van tien grote techfondsen toegenomen (zie onderstaande grafiek). Procentueel is de koers van chipmaker AMD het meeste gestegen (348 procent), maar dit aandeel was aan het einde van 2009 nog geen tien dollar waard.

Interessanter is wat de aandelen van Apple en Amazon hebben gedaan. Apple zag de koers van het aandeel verdubbelen wat waarschijnlijk vooral te danken is aan het succes van de iPhone 3G S. En Amazon deed er nog een schepje bovenop en zag de koers met maar liefst 162 procent stijgen.

Google, dat heel lang een enorme stijging heeft laten zien, is in het afgelopen jaar met 78 procent gestegen. Met een slotkoers van 619,98 dollar – wat overigens exact gelijk is aan de slotkoers van Apple – staat het aandeel nog onder het niveau van 31 december 2007 (691,48 dollar). In het jaar 2008 daalde het aandeel nog met ruim 55 procent.

tech-tabel2009
(klik op afbeelding voor het hele pdf-bestand)

Geef een reactie