‘De grootste digitale bedreigingen in 2010’

‘De grootste digitale bedreigingen in 2010’

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat u weer vele ranglijsten en overzichten over u heen zult krijgen. Ook op Veldmuis.com ontkomt u daar niet helemaal aan. Hier volgt een kort overzicht van de tien belangrijkste digitale bedreigingen voor 2010 die computerbeveiliger F-Secure deze week  heeft opgesteld.

De lijst begint met een positief bericht. Dankzij het succes van het nieuwe besturingssysteem Windows 7, zal het aantal gebruikers met Windows XP snel dalen. En dat is weer goed voor de veiligheid van internetters, aldus de deskundigen van F-Secure.

Ook wordt er een voorspelling gedaan die pas sinds kort interessant is voor criminelen. Google is deze maand begonnen met het tonen van real-time zoekresultaten, zoals de meest recente tweets op Twitter. Dit verhoogt het risico dat criminelen deze real-time zoekresultaten gaan benutten door zogeheten zoekmachineoptimalisatie-aanvallen uit te voeren.

Voetbal
Het WK voetbal in Zuid-Afrika is volgens de Finse it-experts goed voor een flinke lading aan oplichtersmails en nep-kaartverkopers op internet. Wees daar dus alert op als u een voetballiefhebber bent.

Verder denkt F-Secure dat criminelen vaker zogeheten ‘location based attacks’ zullen uitvoeren. Aan de hand van het ip-nummer van internetgebruikers, kunnen potentiële slachtoffers worden bestookt met teksten in hun eigen taal, nieuws uit hun eigen omgeving of mailtjes van ‘hun eigen bank’.

Ook zullen sociale netwerken in 2010 steeds vaker het doelwit zijn van cybercriminelen. Omdat de netwerken zoals Facebook, Twitter, LinkedIn en MySpace een groot publiek op internet bereiken, zijn ze interessant om er kwaadaardige content of links op te zetten om zo indentiteitsgegevens van nietvermoedende mensen te stelen.

En tot slot acht F-Secure de kans aanwezig dat er één grote distributed denial-of-service-aanval op een staat wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld de Verenigde Staten of China.

Geef een reactie