De Olympus Linear PCM Recorder LS-11

De Olympus Linear PCM Recorder LS-11

Als ik vroeger een interview wilde opnemen – bijvoorbeeld om iemand achteraf heel nauwkeurig te kunnen citeren – liet ik een kleine memorecorder meelopen. Dat apparaat werd gevuld met zo’n klein schattig cassettebandje. Ik weet niet of ik het apparaat nog heb, maar die cassettebandjes vind na al die jaren nog steeds overal terug.

Als afgestudeerde radiojournalist vraag ik me al enige tijd af hoe de nieuwe generatie memorecorders – zonder cassettes – presteren. En vooral hoe de geluidskwaliteit is. Tijd om de proef op de som te nemen en er één te testen.

Het testexemplaar werd de Olympus LS-11, een memorecorder met twee microfoontjes en eenvoudige bediening. Het apparaatje heeft een Flash-geheugen van maar liefst 8 GB, genoeg voor ruim drie uur registratie van spraak of ander geluid. Handig is dat je ook de mogelijkheid hebt om een SD-geheugenkaart te gebruiken die je gemakkelijk in de computer steekt.

De opgenomen fragmenten kunnen met de geheugenkaart of met een usb-kabel eenvoudig op de computer worden overgezet. Handig voor als je eventueel een gesprek hebt opgenomen voor een podcast.

Wie het apparaat gebruikt om op te nemen en deze – net als bij een spraakmicofoon – meebeweegt tijdens het gesprek of wie een externe microfoon aansluit, krijgt een opname van verbazingwekkend goede kwaliteit. Of uitzendbaar is op de radio, daar valt over te twisten, maar zeker voor het gebruiken van quotes of gesprekken op internet (of voor podcasts), is dit voldoende. En voor wie het weten wil, de Olympus neemt standaard op in 44 KHz-kwaliteit en 16 bit/s.

Partities
Nadeel is wel dat de menustructuur op het apparaat zelf niet erg duidelijk is. Ook tijdens het gebruik is het wel eens zoeken naar je bestanden. Het geheugen lijkt te zijn opgeknipt in diverse partities (A t/m E, plus een mapje Music). En hoewel het apparaat er niet primair voor bedoeld is, kan je er dus ook gewoon mp3-bestanden op zetten en mee afspelen.

Olympus-handGelukkig is de bediening erg eenvoudig, want de taal van het menu is niet in het Nederlands beschikbaar. Tot slot zit er nog een afstandsbediening bij, die wellicht handig is, maar waarvan mij het nut een beetje ontgaan is.

Al met al is de Olympus LS-11 een zeer uitgebreide digitale memorecorder met veel mogelijkheden, waarbij de bediening toch eenvoudig is gehouden. De kwaliteit van de opnames is ook zonder losse microfoon goed. Vooral handig voor mensen die een slecht geheugen hebben, of die hun ideeën opnemen en die door anderen willen laten uitwerken, maar ook voor mensen die korte fragmenten of gesprekken op een website willen gebruiken.

Het eindcijfer voor de Olympus LS-11 is: 8,5

Geef een reactie