Mag het ietsje minder zijn?

Mag het ietsje minder zijn?

Voor mensen die willen afslanken is er goed nieuws. De gewichtseenheid kilo is iets lichter geworden. Om een onverklaarbare reden is het 118 jaar oude internationale prototype voor de metrische massa van een kilo, een cylinder in een zware kluis in een Frans kasteel, heel geleidelijk gewicht aan het verliezen, schrijft NRC.

De ‘oerkilo’ lijkt vijftig microgram (oftewel 0,00005 gram) te hebben verloren in vergelijking met het gemiddelde gewicht van tientallen kopieën, volgens natuurkundige Richard Davis van het Internationale Bureau voor Gewichten en Maten in Sevres bij Parijs.

Volgens Davis is er geen duidelijke reden voor de gewichtsafname. Het prototype van de oerkilo uit 1889 van platina en iridium, 3,9 centimeter in hoogte en diameter, is net zo geproduceerd en bewaard als de kopieën.

Overigens zal de wereldmarkt niet van slag raken; vijftig microgram is ongeveer gelijk aan het gewicht van een vingerafdruk.

Geef een reactie