De opvallendste data-incidenten van 2009

De opvallendste data-incidenten van 2009

datarecoveryJe huisdier zal maar misselijk worden en overgeven over je computer. Daar kan je hardeschijf niet zo goed tegen. En doe je er verstandig aan om als je als crimineel gearresteerd wordt, nog vlug je computer uit het raam te gooien zodat al het digitale bewijsmateriaal gewist is?

Deze en andere bizarre incidenten staan genoemd in de jaarlijkse top tien van data recovery-incidenten van het bedrijf Kroll Ontrack.

Op nummer één van opvallendste data recoveries staat het verhaal waarbij een verdachte bij wie de politie binnenviel, zijn laptop met potentieel relevant bewijsmateriaal uit het raam van een gebouw met twaalf verdiepingen gooide. De laptop viel uiteraard in stukken en ook de harde schijf lag aan gruzelementen. Toch wisten onderzoekers de data op de harde schijf, waaronder foto’s, video’s en e-mails, terug te halen. Of de data ook tegen de verdachte zijn gebruikt, wordt er helaas niet bij vermeld.

Bij een ander incident had een huisdier een stuk bedorven vlees gegeten. Hij werd misselijk en braakte alles uit over de computer. Dit had tot gevolg dat de computer het liet afweten. Het terughalen van de informatie die op de computer stond, was voor experts een peuleschil.

Interessanter nog is het geval waarbij een harde schijf werd opgedoken van de zeebodem. Bijna zes maanden had de disk op zestig meter diepte gelegen. Bijna alle informatie die erop stond kon worden teruggehaald.

En tot slot de klassieke filmscène waarbij een persoon een voorwerp, in dit geval een laptop, op het dak van zijn auto zet en dit bij het wegrijden vergeet mee te nemen. Toen de man de bocht omging, vloog de laptop door de lucht en knalde deze tegen een muur. Hoewel de harde schijf kapot was, kon de man zijn data wel terugkrijgen.

Menselijk
Volgens Kroll Ontrack groeit het aantal data recovery-aanvragen door menselijke fouten. Deze trend zou te wijten zijn aan de steeds complexere opslagsystemen terwijl er steeds minder geld en tijd is om apparatuur te vervangen, it-personeel te trainen of een optimaal personeelsniveau te onderhouden.

Geef een reactie