Vrouwenstemmen scoren beter in radiocommercials

Vrouwenstemmen scoren beter in radiocommercials

Mannen die zich verhuren aan stemmenbureaus krijgen mogelijk binnenkort minder opdrachten. Uit onderzoek van een student van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt namelijk dat een mannenstem die een product aanprijst, minder positief wordt ervaren als een vrouwenstem.

Seksevoorkeur speelt al heel lang een rol bij reclame op de radio. Zo spreekt een reclame voor een scheermesjes mannen meer aan als deze door mannen worden aangeprezen. Zo is het ook met vrouwen die een typisch vrouwenproduct aanprijzen.

De Groningse studente Communicatie- en Informatiewetenschappen Lieke Heerze heeft nu in opdracht van het bedrijf Soundbase onderzocht hoe dit werkt bij neutrale producten. In het onderzoek werd de reactie gemeten van 48 proefpersonen bij een aantal fictieve radiocommercials voor neutrale producten zoals koffiezetapparaten en meubilair.Een vrouwenstem beschikt in die gevallen veruit over de meeste overtuigingskracht, ondervond Heerze. De resultaten zijn verrassend, zeker als je beseft dat bij de meerderheid van de huidige radiocommercials van neutrale producten nog steeds een mannenstem te horen is.

Ook is in het onderzoek gekeken naar eigenschappen die men aan de spreker toekent. Een mannenstem in relatie tot een mannenproduct wordt als ‘betrouwbaar’ en ‘professioneel’ ervaren, in spotjes voor vrouwenproducten geldt hetzelfde voor een vrouwenstem. Opvallend is dat een vrouwelijke spreker in alle gevallen ‘aardiger’ en ‘aantrekkelijker’ wordt gevonden.

Heerze besluit haar aanbevelingen met de conclusie dat het gebruik van een mannenstem in een radiocommercial voor een neutraal product strategisch gezien geen verstandige keuze blijkt.

Geef een reactie