Prijs voor informatiebeveiliging naar UvA-studenten

Prijs voor informatiebeveiliging naar UvA-studenten

Een belangrijke prijs op het gebied van informatiebeveiliging is woensdag uitgereikt aan de studenten Thijs Kinkhorst en Michael van Kleij. Zij hebben met hun scriptie de Joop Bautz Information Security Award 2009 gewonnen.

In hun scriptie ‘Detecting the ghost in the browser: Real time detection of drive-by infections‘ hebben de twee studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzocht hoe zogeheten ‘drive-by’-infecties ervoor kunnen zorgen dat criminelen toegang krijgen tot pc’s van nietsvermoedende internetters. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bekende en minder bekende kwetsbaarheden in webbrowsers waartegen firewalls geen bescherming bieden.

Kinkhorst en Van Kleij ontwikkelden voor hun studie een methodiek die in staat bleek om kwaadaardige software vroegtijdig te kunnen ontdekken. De reacties over deze methode zijn zo positief dat de informatiebeveiligingsbedrijf Fox-IT al is begonnen met het gebruik van de technologie.

Volgens de jury is de scriptie ‘een goed onderbouwd werkstuk over een actueel thema met hoge maatschappelijke relevantie en met een aantal vernieuwende inzichten’. De jury vindt dat het werkstuk een mooie balans bevat tussen theorie en praktijk. En hoewel de oplossing van de twee studenten zich nog in een ‘laboratoriumfase’ bevindt,┬á gaat het om een zeer praktisch en innovatief werkstuk van mogelijk grote maatschappelijke waarde dat hopelijk zal bijdragen aan veilig gebruik van internet, aldus de jury.

De Joop Bautz Information Security Award is dit jaar voor de achtste keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van vier instellingen die actief zijn op het gebied van informatiebeveiliging in Nederland; het Platform voor Informatiebeveiliging, ISACA, de beroepsorganisatie van it-auditors en het platform ECP-EPN.

Geef een reactie