De nieuwe trucs van cybercriminelen

De nieuwe trucs van cybercriminelen

Internetcriminelen maken steeds vaker misbruik van fouten en lekken in programma’s van één bepaalde softwaremaker. De afgelopen tijd is vooral Adobe het pispaaltje van cybercriminelen geweest.

Dat constateren althans deskundigen van Kasperksy Labs in hun maandelijkse rapport. Een groot aantal oude en nieuwe softwarelekken in Adobe-producten wordt inmiddels uitgebuit. De kans is groot dat met Adobe-software malware wordt binnengehaald op ongepatchte computers.

Aangeraden wordt dan ook om alle patches en nieuwe versies van programma’s (in dit geval die van Adobe) zo snel mogelijk te downloaden en te installeren.

Aardbeving
Deskundigen van F-Secure merken overigens op hun blog op dat het zoeken naar nieuws over de aardbeving op Samoa risico’s kan opleveren. Deze techniek waarbij criminelen hun pijlen richten op nietsvermoedende internetters die op zoek zijn naar nieuws dat op dat moment ‘hot’ is, wordt overigens al veel langer toegepast. Toch waarschuwen experts van F-Secure nu om extra voorzichtig te zijn bij het openen van websites die informatie over de aardbeving op Samoa bevatten.

Uit een aantal screenshots van F-Secure blijkt dat er op grote schaal wordt geprobeerd om onvoorzichtige internetters erin te luizen en hun pc’s te infecteren met kwaadaardige software die vermomd zijn als virusscanners.

Eén gedachte over “De nieuwe trucs van cybercriminelen

  1. Ja maar wie installeert dan ook zomaar een virus scanner? Er valt nu eenmaal veel geld te verdienen aan het uitpluizen van persoonlijke gegevens dus dan komen dit soort activiteiten voor.

Geef een reactie