Wanneer is het stelen van virtuele goederen strafbaar?

Wanneer is het stelen van virtuele goederen strafbaar?

RuneScapeHet vonnis van de rechter in Leeuwarden in de zaak waarbij een jongen wordt bedreigd en geslagen om hem te dwingen een virtueel amulet en masker uit het spel RuneScape te overhandigen, is interessant om door te lezen. Zo kun je er bijvoorbeeld uit opmaken wanneer iemand die een virtueel goed van iemand steelt, strafbaar is volgens artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht.

De rechter oordeelde dat het stelen van van virtuele goederen strafbaar is als er voldaan wordt aan bepaalde voorwaarde.
– Van belang is bijvoorbeeld dat de gestolen goederen waarde hebben.

– “Verder is van belang dat een goed niet stoffelijk behoeft te zijn. In de jurisprudentie is uitgemaakt dat ook niet-stoffelijke voorwerpen – zoals elektriciteit en giraal geld – als goed in strafrechtelijke zin worden aangemerkt. De virtuele amulet en het virtueel masker als bedoeld in de onderhavige zaak zijn geen stoffelijke goederen, alhoewel ze wel waarneembaar zijn”, zo staat er in het vonnis.

– Uit de jurisprudentie blijkt bovendien dat een dief de feitelijke macht over het gestolen goed verkrijgt de de bestolene daardoor de macht over het goed verliest. Diefstal van een pincode, computergegevens en belminuten van een telefoonabonnement wordt in die zin niet als diefstal aangemerkt, schrijft de rechtbank.

Hm, dat is wel interessant. Dus diefstal van computergegevens is geen diefstal – of hoeft dat in elk geval volgens de wet niet te zijn – als het slachtoffer niet de feitelijke macht had over die gegevens.

Eén gedachte over “Wanneer is het stelen van virtuele goederen strafbaar?

Geef een reactie