Nokia N96: is het toestel vastgelopen of niet?

Nokia N96: is het toestel vastgelopen of niet?

Nokia N96Nokia heeft nog niet zo lang geleden de N96 op de markt gebracht. Een toestel dat uitermate geschikt is voor het bekijken van video en live televisie, aldus de fabrikant. Veldmuis.com probeerde het toestel en beschrijft de ervaringen.

Qua uiterlijk lijkt de telefoon erg op modellen van concurrenten. Het is een slide-telefoon met een ingang voor een mini jack-uitgang. Wat handig! De bediening van het toestel is erg gemakkelijk en het ziet er mooi afgewerkt uit.

Al snel merk je dat de hele navigatie van het toestel is gericht op het bekijken van video en tv. Een mobiele internetverbinding is dan ook wel aan te raden want die is voor veel functies noodzakelijk. Handig hierbij is dat het toestel geschikt is voor zowel umts als wifi.

‘Settings’
Op het testtoestel zijn echter veel menuknoppen niet naar het Nederlands vertaald. Een voorbeeld is als je klikt op de menuknop ‘open toepassingen’. Dan kan de gebruiker kiezen uit de opties ‘deactivate‘, ‘settings‘, ‘abort‘ en ‘exit‘. Slordig en zonde dat die eenvoudige woorden kennelijk onvertaald blijven.

Verder zit de menustructuur onlogisch in elkaar. Voor de instellingen van het toestel moet de gebruiker eerst op de keuzetoets ‘Videocentrum’ klikken en dan via ‘opties’ naar ‘open toepassingen’. Al is er ook een rechtstreekse knop die je naar dat menu leidt. Als je via de zeven hoofdicoontjes op het ‘bureaublad’ wilt navigeren, gaat bijna alles via het ‘Videocentrum’.

Radio
Persoonlijk vind ik het jammer dat de fm-radio waarmee het toestel is uitgerust, alleen werkt via een internetverbinding. Veel andere Nokia-toestellen hebben een fm-radio die het signaal uit de ether haalt. Lijkt me veel handiger en goedkoper.

Zijn er dan geen voordelen aan dit toestel? Jazeker wel. De N96 heeft een prettig groot scherm (320×240 pixels). Het is bovendien uitgerust met heel veel geheugen (16 GB!), er zit een 5 megapixel camera in en de bediening van de knoppen gaat erg prettig.

Toch denk ik dat het toestel nog niet af is. Het grootste bezwaar op de N96 is namelijk het enorm trage besturingssysteem (Symbian S60). Heel vaak duurt het minutenlang(!) voordat het toestel acties uitvoert die je wilt, of lijkt het simpelweg vast te lopen. Geen idee waarom, maar ik zou het toestel direct naar de winkel terugbrengen om dit te laten uitzoeken.

De Nokia N96 scoort met name door dat laatste punt een onvoldoende, wat mij betreft. De navigatie vind ik erg vreemd, onlogisch en niet prettig. Qua beeldkwaliteit en internetmogelijkheden is het zeker een goed apparaat, maar dat weegt helaas niet op tegen de nadelen en de stevige prijs van het toestel.

Adviesprijs van Nokia: 799 euro (losprijs T for Telecom: 690 euro)

Eén gedachte over “Nokia N96: is het toestel vastgelopen of niet?

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.