Exmouse 3.0

Exmouse 3.0

‘Ik ben Exmouse, ik help u vandaag de muis te vergeten’, staat in het ballonnetje van een grijze muis die in beeld verschijnt na installatie van het programma Exmouse.

Exmouse is bedoeld om minder intensief de muis te gebruiken. Daarvoor zijn diverse programma’s en producten verschenen. Dit programma wijst gebruikers op het bestaan van sneltoetsen voor allerlei functies op de pc.

Wie de lijst met sneltoetsen bekijkt, ziet echter dat hij al heel veel toetscombinaties kent. En hoewel het handig kan zijn om te zien dat je voor sommige functies sneltoetsen kunt gebruiken, vind ik Exmouse toch wel erg opdringerig.

Vooral bij het gebruik van de rechtermuisknop blijft de virtuele muis verschijnen. Irritant is vooral dat je nergens kunt aangeven dat de muis bij bepaalde tips niet hoeft te verschijnen. Ik wil namelijk helemaal geen sneltoets (Shift-F10) gebruiken in plaats van de rechtermuisknop.

Als ik in Word een tekst wil opslaan, verschijnt de muis weer rechts onderin het scherm: ‘Vergeet niet de muis te vergeten’. Dat zal moeilijk gaan als dat beest steeds weer opspringt en dat je weg kunt klikken met de onhandige toetscombinatie CTRL-Shift-Alt-S.

 

De toon van de muis is wel vriendelijk en het is op zich wel leuk bedacht, zo’n herinnering voor de sneltoetsen. Maar wie intensief zijn pc gebruikt, ziet de muis toch wel erg vaak verschijnen. ‘Ik zei: de muis vergeten. Dan vergeet u nooit meer dat [‘Sluiten/Afsluiten] met [Ctrl + F4/Alt + F4] gaat.’

Leuk bedacht, maarja wel vervelend. Het is niet voor niets dat Clippy – de virtuele helpfunctie in Office – door veel mensen is uitgezet.

 

Link: Exmouse

Geef een reactie