IPv4 loopt op zijn laatste benen

IPv4 loopt op zijn laatste benen

undefined

Het duurt nog maximaal vier jaar voordat consumenten tegen het probleem aanlopen dat ze tijdelijk geen adsl-aansluiting kunnen aanvragen omdat de ip-adressen op zijn. Internetdeskundige Iljitsch van Beijnum verwacht dat het aantal ip-adressen in 2012 echt op zal zijn.

Dat heeft Van Beijnum eind vorige week gezegd tijdens een bijeenkomst van de Internet Society Nederland (ISOC). Het huidige internet is gebaseerd op zogeheten IPv4-adressen die bestaan uit adressen zoals 212.182.184.84. Elk apparaat dat verbinding maakt met internet, heeft een ip-adres. Met IPv4 zijn echter nog geen vier miljard adressen mogelijk.

Met de relatief nieuwe IPv6-technologie zijn ongeveer 68 miljard adressen te vormen omdat de adressen bestaan uit een letter-cijfercombinatie van maximaal 39 tekens. Langzaam zijn technologiebedrijven en internetsites aan het overgaan op de nieuwe IPv6-technologie.

Volgens Van Beijnum, auteur van het boek ‘Running Ipv6‘, zijn in heel 2007 wereldwijd 196 miljoen ip-adressen (IPv4) uitgegeven. Alleen dit jaar (tot september) zijn er al 142 miljoen uitgegeven. “De vraag naar ip-adressen zal alleen maar stijgen, onder meer door het groeiend gebruik van mobiel internet en de komst van huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en magnetrons die aangesloten zullen worden op internet.”

Dat het aantal ip-adressen met de huidige technologie opraakt, is al langer bekend. De voorspellingen wanneer de eerste tekorten zullen ontstaan, zijn in de afgelopen jaren behoorlijk bijgesteld. “Ik houd het erop dat tijdens de Olympische Spelen in Engeland in 2012 de ip-adressen op zullen zijn.”

IPv6 heeft niet alleen als voordeel dat er het aantal adressen voorlopig niet uitgeput raakt. Ook is de beveiliging beter en wordt internet technisch gezien eenvoudiger georganiseerd.

Voor het zover is zullen eerst de internetproviders hun systemen aan IPv6 moeten aanpassen. Zo zijn bijvoorbeeld heel veel modems en routers die gebruikers van hun provider hebben gekregen niet bruikbaar met IPv6. Ook moeten diverse besturingssystemen worden aangepast zodat er met IPv6 gewerkt kan worden.

De overgang is echter vooral een technische operatie waar consumenten waarschijnlijk niet zo heel veel van zullen merken. De verwachting is dat IPv6 stapsgewijs ingevoerd zal worden en dat IPv4 langzaam zal uitsterven. Het streven is om in 2050 helemaal overgeschakeld te zijn op IPv6.

Geef een reactie