De eerste indruk van de Google-browser

De eerste indruk van de Google-browser

De zoveelste nieuwe dienst van Google heeft het levenslicht gezien. De jongste telg, Chrome genaamd, is nu sinds enkele uren te downloaden. Veldmuis.com probeerde het programma alvast uit…

Chrome (een compact bestand van 475 kB) oogt in eerste instantie een beetje vreemd, maar wie ervaring heeft met meerdere browsers vindt al snel zijn weg.

Standaard vraagt de browser na installatie welke zoekmachine de gebruiker standaard wil gebruiken. Hij heeft hierbij de keuze uit Google, Ilse, MSN.nl, Yahoo Nederland, Lycos en Vinden.nl.

Verder is het in het begin zoeken naar het veld voor het invoeren van een zoekopdracht. Google blijkt dit te hebben verwerkt in de adresbalk. De adresbalk kan dus gebruikt worden om een internetadres in te tikken, zoals nu.nl, maar ook om een zoekopdracht (vakantie spanje) uit te voeren. Daar is goed over nagedacht.

Verder is de browser snel en wordt het toplevel domein vetgedrukt. De rest van het webadres wordt lichter weergegeven. Hierdoor heeft de gebruiker snel zicht op welke site hij zich bevindt.

 

Nadelen kent de browser echter ook. De browser heeft de gewoonte van Firefox overgenomen om wat slordig om te springen met wachtwoorden. Wachtwoorden die door gebruikers door de browser worden opgeslagen, zijn via de functie ‘opgeslagen wachtwoorden weergeven’ op te vragen. Niet heel discreet.

Verder word ik bij een bezoek aan mijn eigen site met Chrome, herkend als een Netscape 5.x-gebruiker. De browser identificeert zich kennelijk als Netscape?

En, als enthousiast Opera-gebruiker, mis ik uiteraard de Ctrl-Z-functie die handig is als je per ongeluk een tabblad sluit die je eigenlijk niet wilde sluiten.

 

Al met al heeft Google een aardige poging gedaan om een goede browser op te leveren. Al is het niet zo compleet als bijvoorbeeld Opera, waarin ook een mail- en Bittorrent-client is ingebouwd. 

 

Geef een reactie