Bellen met Parlino

Bellen met Parlino

Tele2 introduceerde begin mei met veel tamtam zijn voice over ip-dienst Parlino. Dit als tegenhanger van het populaire Skype.

Journalisten kregen ter gelegenheid van deze introductie een gele plastic kabouter opgestuurd – het logo van Parlino – en een gratis voip-telefoon van Topcom (Butler 4012). ‘Altijd leuk, dingen uitproberen’, denk je dan. Dus je koopt op de site van Parlino 5 euro aan beltegoed om met de telefoon naar buitenlijnen te kunnen bellen. Ik ken immers niemand anders die Parlino gebruikt, dus de enige mogelijkheid om het goed te testen is door vaste lijnen of mobiele nummers te bellen, en die zijn niet gratis.


Thuis gaat het aansluiten en installeren van de voip-benodigdheden moeiteloos. Maar dan komt echter het moeilijkste. Het bellen zelf. Dit zou eigenlijk bijzonder makkelijk moeten zijn, maar niets is minder waar.

Herhaaldelijk probeer ik om met het telefoontoestel een nummer te draaien en een gesprek te voeren. Tevergeefs. Nogmaals probeer ik een gesprek met mijn mobiel tot stand te brengen. Dit keer draai ik met de software mijn mobiele nummer. Die gaat – enigszins tot mijn verbazing – over. Maar ik druk ‘m weg. Hij gaat over en dat is voor mij even genoeg.

Enkele minuten later zie ik op mijn scherm dat het programma nog altijd denkt dat ik in gesprek ben. De teller tikt door. Als ik het ‘gesprek’ ook op de pc heb beĆ«indigd, zie ik dat deze ‘diepgaande conversatie’ me 0,39 euro heeft gekost. Erg merkwaardig.

Zelfs met wat summiere uitleg op de site van Parlino over het telefoontoestel en het programma, lukt het me niet om een gewoon voip-gesprek met de draadloze voip-telefoon te voeren.

De software van Parlino mag dan vrij eenvoudig werken en er gelikt uitzien. Een goede samenwerking tussen de software en de telefoon is ver te zoeken, om over de werking van telefoon zelf nog maar te zwijgen. Het enige dat ik eruit krijg zijn rare piepjes en allerlei tekens en teksten op het scherm die mij niet verder helpen.

Al met al werkt de dienst werkt in combinatie met die voip-telefoon van Topcom bijzonder slecht. Maar zelfs afgezien hiervan is Parlino ten dode opgeschreven. Het initiatief komt te laat. Er zijn teveel alternatieven op de markt die veel meer gebruikers kennen dan Parlino. Als een voip-dienst veel gebruikers heeft, levert dat juist (kosten)voordelen op en wordt het aantrekkelijker.

Daarnaast zijn er steeds meer telecombedrijven die voice over ip naast andere diensten zoals televisie en internet aanbieden. Er is dus gewoon geen behoefte aan nog een nieuwkomer.

link: parlino.com

Eén gedachte over “Bellen met Parlino

Geef een reactie