Windows Vista for dummies

Windows Vista for dummies

Veel computerliefhebbers kijken uit naar de komst van Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows Vista. De software moet begin 2007 in de winkels liggen. Maar is het wel de moeite waard om van Windows XP over te stappen? En wat kan je dan zoal verwachten? Op die vragen probeert Andy Rathbone in zijn boek ‘Windows Vista for Dummies – special preview edition‘ antwoord te geven. De beschrijvingen in het – overigens Engelstalige – boek zijn gebaseerd op de tweede testversie van Windows Vista, die in mei uitkwam.

De auteur beschrijft een aantal vernieuwingen in het besturingssysteem zoals Windows Mail (voorheen Outlook Express), Windows Calendar, de ‘flip 3D-view’, de sidebar (balk aan de zijkant van het beeld) en de verbeterde zoekfunctie in Windows. Dat doet Rathbone best aardig en duidelijk.
Maar er zijn veel delen in het boek waarin bestaande functies van Windows worden uitgelegd. Hij heeft ruim vijftig pagina’s nodig om fincties te beschrijven die Windows XP ook al heeft. Daarvoor heb je zo’n boek niet gekocht natuurlijk.

Rathbone beschrijft onder meer de verschillende manieren die er zijn om een bestand te openen. Hoewel het uiterlijk van de actieve vensters in Vista veranderd is, verschilt de manier van het openen van bestanden zoals dat nu gaat niet of nauwelijks.

Verder legt hij uitgebreid de functie uit van de knoppen in de nieuwe versie van Internet Explorer die met Vista wordt meegeleverd. Dit doet hij veel te laagdrempelig. “Om contact te maken met internet, heb je vier dingen nodig; een computer, een webbrowser, een modem en een internetprovider.” Dat klinkt zooo 1995.

Ook legt hij uit waarvoor de ‘terug’-knop is, dat je op ‘Home’ kunt klikken als je verdwaald bent geraakt en dat je op het printericoontje moet klikken als je iets wilt printen. Wat een verrassing.

Dit soort eenvoudige beschrijvingen geeft hij ook bij Windows Mail. “De inbox is voor binnengekomen mailtjes. In de outbox vind je berichten die je verstuurt of wilt versturen.”

Alternatieven
Wat Rathbone wel netjes doet, is de lezer erop attent maken dat er meer programma’s zijn dan de software die Microsoft aanbiedt. Zo wijst hij op het bestaan van andere browsers, beschrijft hij hoe je bij het zoekscherm in Internet Explorer de standaard ingestelde zoekmachine wijzigt en geeft hij adressen van andere antispyware-programma’s dan Windows Defender.

Voor wie een echte blik op Vista wil krijgen, is dit boek geen aanrader. Het boek is een verzameling uitgeschreven wizards’. Rathbone laat een aantal onderwerpen liggen zoals het branden van dvd’s.

Rathbone is voorbarig geweest met zijn Dummies-boek over Windows Vista. Hij had beter kunnen wachten en het boek iets later kunnen uitbrengen. Maarja, tegen die tijd struikel je vast en zeker over de boeken waarin wordt uitgelegd hoe Vista werkt.

 

Windows Vista for dummies – special preview edition
ISBN: 0-470-05091-8
Prijs ca. 15 euro

Geef een reactie