Windows Vista Start hier

Windows Vista Start hier

Windows Vista is een stuk volwassener dan zijn voorganger, schrijft Dennis Gandasoebrata in zijn voorwoord van ‘Windows Vista Start hier’.

In ruim 120 pagina’s beschrijft hij – soms beknopt, soms uitvoerig – de vernieuwingen die Windows Vista ‘volwassener’ maken dan Windows XP. Gandasoebrata maakt gebruikt van eenvoudige en heldere beschrijvingen om de nieuwe functies van het besturingssysteem uit te leggen.

De stap-voor-stap-teksten worden meestal duidelijk gedemonstreerd met afbeeldingen en screenshots. ‘Windows Vista Start hier’ is dan ook vooral handig als je de software al geïnstalleerd heb en het wil gaan ontdekken, stel ik me zo voor.

Met behulp van soort stoplicht-icoontjes geeft hij bij elke beschrijving aan, voor welke versie van Vista de beschrijving geldt. Zo is de uitleg over Windows Mail van toepassing op alle versies, maar is de beschrijving van Windows Media Center alleen interessant voor gebruikers die Windows Home Premium en Windows Ultimate gaan aanschaffen of hebben aangeschaft.

Vragen

Toch slaagt hij er niet altijd in om functies duidelijk uit te leggen. In het volgende citaat worden meer vragen opgeroepen, dan dat er beantwoord worden. “Gebruikers van Windows Vista Ultimate Edition kunnen via Windows Update gebruik maken van Windows Ultimate Extras, een collectie programma’s, diensten en tips. Regelmatig worden de extra’s inline beschikbaar gesteld. De sectie Windows Ultimate Extras wordt niet altijd getoond via het Download Center. Alleen wanneer er nieuwe programma’s en diensten beschikbaar zijn, wordt het extra gedeelte onder de aandacht gebracht.”

En verder begrijp ik de indeling van de hoofdstukken in het boek niet helemaal. Waarom wordt bijvoorbeeld het hoofdstuk ‘Computerbehoud en computerbeheer’ eerder behandeld dan onderwerpen als ‘Digitale Media’ (muziek, dvd’s etc.) en ‘Bureau-accessoires’?

Ontdekkingstocht

Maar als ik het boek vergelijk met het vorige boek dat ik behandeld heb, Windows Vista for dummies, vind ik dat dit boek er wel in slaagt om duidelijk alle nieuwtjes van Vista te beschrijven. In tegenstelling tot ‘Windows Vista for Dummies’ gaat dit boek wèl echt over Vista en komt hier wel alles aan bod.

Gandasoebrata begint zijn boek met de belofte dat hij de lezer meeneemt op ‘een ontdekkingstocht door Windows Vista’. Een beetje cliché opgeschreven wellicht, maar de auteur maakt zijn belofte wel waar. Wie serieus meer wil weten over Windows Vista of na de aankoop van de software op zoek is naar een korte handleiding, heeft veel aan dit boek. Een aanrader.

 

Windows Vista Start hier.
ISBN 9043013684
Pearson Education

Prijs ca. 15 euro

Geef een reactie