Hasta la ‘Vista’, Microsoft

Hasta la ‘Vista’, Microsoft

Volgens een Amerikaans onderzoeksbureau is de pc-verkoop in de Verenigde Staten, sinds de introductie van Windows Vista – nu ongeveer twee weken geleden – met 67 procent gestegen. Is het werkelijk zo goed en moeten we nu allemaal een nieuwe pc met Vista aanschaffen? Dat vroeg ik me ook af toen ik vorige week Windows Vista (Ultimate) op mijn pc installeerde.

De vriendelijke installatiewizard leidt je vrij gemakkelijk door het hele installatieproces heen. Vreemd overigens dat de software begint met het ophalen van updates. ‘Ik wil toch eerst de software installeren?’ Wel is het grappig dat het systeem waarschuwt voor het feit dat, tijdens de hele installatie, de pc meerdere malen opnieuw opgestart zal worden.

Als Vista – na ongeveer een half uur – ge├»nstalleerd is en werkt, valt als eerste de nieuwe interface op. De kleuren en vensters hebben een metamorfose ondergaan vergeleken met Windows XP dat in 2001 op de markt kwam.

Vista Ultimate Als het over Windows Vista gaat, praat Microsoft graag over de verbeterde beveiliging en de verbeterde zoekfunctionaliteit. En inderdaad gaat het zoeken naar bestanden met Vista een stuk sneller dan met bijvoorbeeld XP. Over de beveiliging kom ik zo nog terug.

De geluidjes in Windows Vista zijn kort en discreet. Die mag ik wel. Al lijken de geluiden (van bijvoorbeeld het opstarten en een waarschuwing) wel erg op elkaar.

Wat verder veel aandacht heeft gekregen, is het nieuwe schakelen tussen de verschillende programma’s die tegelijkertijd open staan. Dit is best aardig, maar ook niet meer dan dat.
En de sidebar die in Windows Vista nieuw is, is ook los te downloaden voor Windows XP.

Dan die betere beveiliging; dit geeft je als gebruiker misschien een minder ongerust gevoel. Maar het vereist ook erg veel onnodige kliks. Talloze keren vraagt Windows Vista of ik wel zeker weet dat ik een bestand wil verplaatsen, of moet ik expliciet met een handeling instemmen voordat de software de opdracht uitvoert. Je zou er bijna rsi van krijgen, zoveel van die schermen en waarschuwingen krijg je.

En dan blijkt Windows Vista ook nog eens erg streng te zijn bij het afspelen van videobestanden. Op mijn pc staan diverse videobestanden, maar veel bestanden speelt het systeem niet goed af. Dit keer zonder foutmelding of waarschuwing.
Bij het afspelen van die bestanden hoor je alleen het geluid en ontbreekt het beeld. Wat al kort voor de introductie van Vista naar buiten kwam, blijkt dus te kloppen en is daarbij ook nog eens erg irritant. Het drm-beleid (digital rights management) in Vista trekt de touwtjes stevig aan. Alleen videobestanden die niet beschermd zijn met drm of die gekraakt zijn, worden goed getoond.
Ja, dat wil je niet als gebruiker. Ik kijk daarom wel uit voordat ik definitief op Vista overstap.

Al met al ben ik nog niet zo overtuigd van de meerwaarde van Vista boven XP. Daarbij komt dat het hoge eisen stelt aan je pc (ik heb mijn pc bijvoorbeeld opgewaardeerd van 512 MB tot 1024 MB geheugen) en de stevige prijs voor de software. Misschien is het een kwestie van wennen, maar het niet afspelen van een deel van mijn mediabestanden vind ik echt zeer bezwaarlijk. Wie is hier nou de baas over de pc?
Ik blijf voorlopig dus nog lekker XP draaien.

Geef een reactie