Categoriearchief: Achtergrond

Downadup-worm is raadsel voor virusexperts

Exclusief: Een interview met Patrik Runald, Chief Security Advisor bij F-Secure, over de Downadup-worm, nieuwe Nigeriaanse oplichtingsmailtjes en de strafrechtelijke vervolging van internetcriminelen.Patrik Runald - F-Secure

Het aantal kwaadaardige codes dat elke dag verschijnt is in 2008 ongeveer verviervoudigd. Het Finse beveiligingsbedrijf F-Secure ontdekt dagelijks ongeveer een miljoen nieuwe codes die moeten worden meegenomen in de nieuwe updates voor de beveiligingssoftware van het bedrijf. Het belangrijkste motief van criminelen om kwaadaardige programma’s te maken is geld. Maar virusexperts hebben nog steeds geen idee wat criminelen willen bereiken met de recente Downadup-worm.

De Downadup-worm, ook wel Conficker geheten, was in december in staat om wereldwijd in korte tijd miljoenen pc’s te besmetten. “Nog steeds zijn miljoenen pc’s besmet, maar op het hoogtepunt waren dat er bijna negen miljoen”, vertelt Patrik Runald, Chief Security Advisor bij F-Secure in een interview met Veldmuis.com.
Lees verder

‘De virtuele wereld wordt belangrijker dan het web’


click here for the English translationExclusief: interview met Philip Rosedale, de bedenker van Second Life

Philip RosedaleHet zal nog wel even duren voordat de virtuele wereld Second Life wordt gekoppeld met andere virtuele werelden. Het blijkt namelijk erg ingewikkeld om de user generated content in Second Life over te brengen naar andere virtuele werelden. Het verschil in content blijkt te groot, dat heeft Philip Rosedale, oprichter en bestuursvoorzitter van Linden Lab gezegd in een exclusief interview met Veldmuis.com.

Second Life werkt nu alleen nog samen met open-sourceontwikkelaars van OpenSim die een soort open-sourceversie van Second Life hebben gemaakt die aan de virtuele wereld van IBM kan worden gekoppeld. Op die manier kan een avatar uit Second Life vanuit de ene virtuele wereld de andere in gaan.

Met andere virtuele werelden, zoals Google Lively, wordt dat een stuk moeilijker. “In veel virtuele werelden is geen user generated content dus kan je geen dingen verplaatsen van Second Life naar een andere wereld. In Lively kan je zelf niks maken. Daar is een vaste catalogus waaruit je kunt kiezen.”

Volgens Rosedale is het kunnen overbrengen van virtuele producten noodzakelijk voor de interoperabiliteit. “Bovendien kan ik in Second Life alles creëren, maar wat gebeurt er met de eigendomsrechten als ik dat verhuis naar een andere virtuele wereld?”  Lees verder

IPv4 loopt op zijn laatste benen

undefined

Het duurt nog maximaal vier jaar voordat consumenten tegen het probleem aanlopen dat ze tijdelijk geen adsl-aansluiting kunnen aanvragen omdat de ip-adressen op zijn. Internetdeskundige Iljitsch van Beijnum verwacht dat het aantal ip-adressen in 2012 echt op zal zijn.

Dat heeft Van Beijnum eind vorige week gezegd tijdens een bijeenkomst van de Internet Society Nederland (ISOC). Het huidige internet is gebaseerd op zogeheten IPv4-adressen die bestaan uit adressen zoals 212.182.184.84. Elk apparaat dat verbinding maakt met internet, heeft een ip-adres. Met IPv4 zijn echter nog geen vier miljard adressen mogelijk.

Met de relatief nieuwe IPv6-technologie zijn ongeveer 68 miljard adressen te vormen omdat de adressen bestaan uit een letter-cijfercombinatie van maximaal 39 tekens. Langzaam zijn technologiebedrijven en internetsites aan het overgaan op de nieuwe IPv6-technologie.

Lees verder